ОШ "Јанко Веселиновић" Шабац Кроз времена стара, кроз времена нова, ко се у Јанковој школи кали и свет му је мали!    

Вести

12. Nov. 2015Матуранти на екскурзији

И ове школске 2015/2016. године, ђаци ОШ ,,Јанко Веселиновић'' из Шапца, отишли су на своју матурску екскурзију. Прво су обишли манастир Манасију који је у близини Деспотовца. Ђаци су чули о његовим знаменитостима, историји, грађењу...

Након упознавања са историјским подацима, уследила је кратка пауза за разгледање, а потом парк Макета у Деспотовцу. При самом уласку, и ђаци а и наставници показали су велико интересовање за фасцинантне грађевине урађене у размери 1: 17 у односу на објекте у стварној величини. Сви су фотографисали, загледали и радо слушали о објектима.

По завршетку разгледања и кратком вожњом од двадесетак километара, на ред је дошла трећа дестинација, Ресавска пећина. Она је стара 80 милиона година. Матуранти су се држали заједно због клизаве површине. Иако је на надморској висини од 485 метара, туристима је због безбедности предвиђено само 405 метара, довољно за незаборавно искуство. Ђаци су научили доста о историји пећине, а убрзо, после обиласка манастира Раваница, уследила је финална дестинација, Ниш – хотел ,,Видиковац'' са дискотеком којој су се сви радовали.

Другог дана, ђаци су поведени у обилазак Ниша. Тамо су доста научили о историји Србије. Медијана, Ћеле кула, Црвени крст, нишка тврђава помогле су ученицима и донекле наставницима да повежу историјске догађаје. Након кратког предаха за ручак, млади истраживачи отпутовали су у Крушевац, у обилазак цркве Лазарице, а потом до споменика косовским јунацима. Увече, љубазни домаћини хотела ,,Бреза'' у Врњачкој Бањи дочекали су Шапчане вечером и загарантовали добар провод у дискотеци коју су матуранти делили са својим вршњацима из Београда.

Сутрадан, облазак Врњачке Бање и моста љубави, напунио је свима батерије за путовање до манастира Жича и повратак Шапцу.

По коментарима ђака, сва очекивања су испуњена, добар провод је спроведен у дела, а мале главе примиле су велике информације о историјским појмовима. Надамо се да ће и остале генерације уживати као и претходне.

 

Вести

21. Dec. 2015 ::
Јанковци у Јевремовој школи – вршњачка едукација

Сарадња ученика две школе, започета на иницијативу ученика Јевремове поводом ...

више
10. Dec. 2015 ::
Извештај о посети Народном музеју града Шапца и Млекари Шабац

Поводом отварања сталне поставке Народног музеја, под називом „Баштина за ...

више
5. Dec. 2015 ::
Фестивал науке и и изложба М. Пупина

Група од 50 ученика и 6 наставника је 3.12. посетила  ...

више
4. Dec. 2015 ::
Успори у зони школе

У  четвртак,  3. децембра 2015. године, у  свечаној сали школе ...

више
20. Nov. 2015 ::
Новембар, месец дрвећа

Ученици првог разреда посадили су своје дрво на Летњиковачкој коси. ...

више
20. Nov. 2015 ::
Пубертет и све што желиш да знаш о њему.

Предавање Милице Поповић за ученице VI разреда на тему: Пубертет ...

више