ОШ "Јанко Веселиновић" Шабац Кроз времена стара, кроз времена нова, ко се у Јанковој школи кали и свет му је мали!    

Савети

НИКАД НЕ СМЕТЕ РЕЋИ

Родитељи најбоље знају колико њихова вољена деца знају да буду напорна, али ма колико вас изнервирали не смете их повредити речима, јер неке ваше изјаве могу их емоционално  обележити.

Доносимо 14 прилично отровних реченица које никада не смете рећи.

1. ТИ СИ ТАКО НЕВАЉАО

Деца овако почињу веровати да је ТО  део онога што они стварно јесу и тако се настављају понашати. Одвојите дете од онога што ради. Радије реците: „То није лепо. Не свиђа ми се како се понашаш.” Исто тако, не заборавите рећи кад дете уради нешто добро. Похвалите га да зна да желите да се увек тако понаша користити.

2. ЗАШТО НИСИ КАО ...

Поређења деце неће учинити да се она осећају добро, заправо само могу допринети раздору, ривалству и свађама. Експерт за васпитање деце са Дурхам универзитета саветује: „Уместо да покуша бити једнако добро као брат или сестра, дете ће пре помислити како се не може такмичити с њима па неће ни покушати да напредује.” Зато прихватите да је свако ваше дете другачије од других и фокусирајте се на изграђивање његових индивидуалних талената и вештина. Једно дете је марљиво, а друго треба увек да подсећате на његове дужности. Немојте међусобно поредити своју децу, само ћете повећати природно супарништво, а могу се чак и замрзети. Боље објасните јасно што желите.

3. ЗБОГ ТЕБЕ СМО СЕ РАСТАЛИ!

То једноставно није истина. Не лажите дете.

4. ЈЕР ЈА ТАКО КАЖЕМ! 

Деца заслужују и објашњење.

5. ПУСТИ ЈА ЋУ!

Деца треба да науче да се ослањају на своје снаге и способности, тако ће стећи самопоуздање.

6. БОЉЕ ДА СЕ НИСИ НИ РОДИО

Ово је најгоре што можете рећи свом детету и шта год оно урадило погрешно, то није никакав изговор за ове тешке речи. Исфрустрирани родитељи обично то кажу у афекту, а само ретки то стварно и мисле. Ипак, деца поверују у то, тешко то заборављају и овакве речи могу трајно уништити њихово самопоштовање. Ако осетите да сте близу оваквих испада, отиђите у другу просторију док се не смирите. Дете ће мислити да није достојно љубави.

7. ТИ СИ СТВАРНО НЕВАЉАЛО ДЕТЕ!

Ако отворено говорите или сугеришете да је дете неваљало, оно ће се тако и понашати. Ако га већ морате укорити, реците му да је оно што је учинио лоше, а не оно само. .

8.  ДИВАН СИ

Ласкањем нећете помоћи. Ако је ваше дете талентовано или има неку другу позитивну особину, охрабритега речима да нешто добро ради, наградите га.

9.  ГЛУП СИ

Ово никада не треба да кажете детету, ма ког узраста да је. Неће имати самопоуздање ако ви мислите нешто лоше о њему. Натерајте дете да размисли о својим поступцима, покажите му како се ствари раде правилно.

10. ОСТАВИ МЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ НА МИРУ

Дете може да се осети непожељно ако му ово говорите. Иако прижељукујете да кафу испијете без прекида, немојте ово да говорите. Седите са њим, уз посао који обављате, кажите малиши да га волите али да сте заузети. Дете ће то разумети.

11. ЋУТИ

Овим речима дајете му до знање како вам није стало до његовог мишљења. Боље реците да треба да се смири, да буде миран, пошаљите га у његову собу. Деца уче на примерима и понашајте се уљудно.

12. ТАКО ЈЕ ЛАКО, ЗАШТО ТО НЕ МОЖЕШ?

Ако деца имају проблема са задаћом или читањем, најгоре што можете урадити је да погоршавате ствари. Постављање питања као што је ово само их чини нервозним и заједно се почињете вртети у круг. Кажите им да верујете да могу мало боље ако се сконцентришу. Ако и погреше, дајте им још коју шансу. Немојте бити исфрустрирани већ учење учините занимљивим. Покажите им нешто занимљиво у књизи.

13. ЗАШТО НИКАД НЕ УРАДИШ ОНО ШТО ТИ КАЖЕМ?

Ово може изгледати као мала замерка, али ако се стално понавља постаје претња. Деца добију представу да ништа не могу урадити како треба па се престану трудити. Оваква питања не траже одговор од детета па их не треба ни постављати. Паметније је бити одређен и тачно навести шта желимо од њих да ураде и како.

14. САЧЕКАЈ ДА ТИ ОТАЦ ДОЂЕ КУЋИ

Кад „предајете палицу” партнеру поткопавате властити ауторитет, тако да ће се деца врло вероватно упитати зашто да вас слушају. Ово може изазвати и тензије, на пример у случају кад један родитељ дође кући уморан и не жели изигравати полицајца међу децом која су нешто погрешила. Тако ће деца заборавити да је то што су направили уопште и било лоше. Уместо што пребацујете одговорност и претите, сами и одмах изађите на крај са лошим понашањем своје деце.

извор: http://www.vukkaradzicns.edu.rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=19&Itemid=164